Διευρυμένη Σύσκεψη Φορέων με την συμμετοχή του ΠΑΣΠΑ Μ-Θ στο ΥΜΑΘ για την ευαισθητοποίηση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα και καθοδήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) συμμετείχε το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών δια μέσω του Προέδρου του κ. Αυγουστίδη.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Καράογλου συγκάλεσε διευρυμένη συνάντηση φορέων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης το πρωί της Δευτέρας (3 Φεβρουαρίου), με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες καθώς και όλες οι δράσεις που πρόκειται να αναληφθούν κατά τη διάρκεια του έτους, προκειμένου κάθε πολίτης να ενημερωθεί για την ασφαλή κινητικότητα και τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Οι άξονες – δράσεις του προγράμματος «Ο δρόμος είναι δάσκαλος» είναι μεταξύ άλλων η επανενεργοποίηση των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, η βελτίωση των διαγραμμίσεων στις διαβάσεις, βιωματικές δράσεις για παιδιά σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και προβολή κοινωνικών μηνυμάτων σε κεντρικούς άξονες της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Εξηγώντας τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής ο κ. Καράογλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «τα κυριότερα αίτια των τροχαίων δυστυχημάτων στην χώρα μας είναι η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους για τους δικυκλιστές και η χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης».

«Η κυκλοφοριακή αγωγή λοιπόν σώζει ζωές και όλοι πρέπει να καταστούμε συνειδητοποιημένοι πεζοί και οδηγοί», σημειώνοντας παράλληλα ότι το Υφυπουργείο θα αναλάβει τον συντονισμό όλων αυτών των προσπαθειών, ώστε να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας για την κλιμάκωση των δράσεων, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα υπάρχει ανταπόκριση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Από την πλευρά του ο ΠΑΣΠΑ Μακεδονίας – Θράκης έχει κατά καιρούς λάβει πρωτοβουλίες αναφορικά με θέματα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπως η συμμετοχή του με παρουσιάσεις, ενημερωτικά φυλλάδια, βίντεο, κ.α. στην Εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και η βιωματική δράση που απευθυνόταν σε μαθητές στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού.

Παράλληλα έχουν κατατεθεί προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ώστε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες υποδομές για την οδική ασφάλεια, όπως οι διαγραμμίσεις, η πεζοδρόμηση των πολεοδομικών ιστών, οι αναπηρικές ράμπες κ.α.

Την διαβεβαίωση του ότι ο Σύλλογος Παραπληγικών θα σταθεί στο πλευρό της Πρωτοβουλίας αυτής, παρέχοντας ότι μέσα διαθέτει για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, εξέφρασε ο Πρόεδρος του κ. Αυγουστίδης. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα κάνουμε πράξη το αυτονόητο… επενδύουμε στην πρόληψη για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο», τονίζοντας παράλληλα ότι: «τα οδικά δυστυχήματα έχουν και μια δεύτερη όψη, αυτή της αναπηρίας… και είναι χρέος όλων μας να ενημερώσουμε τον κόσμο σωστά για τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, αλλά και για τον σεβασμό απέναντι στα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες και των οικογενειών τους, αναφορικά με θέματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους».

Το Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης προγραμματίζει στο αμέσως επόμενο διάστημα, δράσεις που θα έχουν βιωματικό χαρακτήρα, αναφορικά με θέματα σωστής οδικής συμπεριφοράς και σεβασμό των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, με κύριο στόχο και σκοπό την διαμόρφωση ενός συγκροτημένου και τεκμηριωμένου πλαισίου για την άρση κάθε είδους αποκλεισμού, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα προς τον σεβασμό και την διαφορετικότητα.

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο