3 Δεκέμβρη 2020 – Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – ο Αγώνας της Αναπηρίας μας αφορά όλους… ΒΑΔΙΖΕΙΣ μαζί μας;

Κάθε χρόνο η μέρα αυτή «τιμάται» σε όλον τον Πλανήτη, δίνοντας την δυνατότητα στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους σε θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, γύρω από τον χώρο της αναπηρίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά και οι οικογένειές τους.

Η φετινή όμως χρονιά αποδείχτηκε κάπως ιδιαίτερη, καθότι η επικαιρότητα και ο κόσμος γύρω μας κατακλίστηκε από την πανδημία του “Κορονοϊού”, κάνοντας πολλούς από εμάς να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα που μέχρι σήμερα τα θεωρούσαμε δεδομένα.

Η σημερινή λοιπόν ημέρα, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνειδητοποιήσει ο καθένας μας, μέσα από μια άλλη σκοπιά, τους προβληματισμούς και τις δυσχέρειες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19 στην ήδη πολύπαθη καθημερινότητα των ΑμεΑ και τις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης που ενέτεινε η καραντίνα.

Βέβαια ο εγκλεισμός που επέβαλλαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο, ηχεί στα αυτιά των ανθρώπων με αναπηρίες κάπως περίεργα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχουν αναγκαστεί από την ίδια την κοινωνία να βρίσκονται σε διαρκή καραντίνα, διότι η ίδια η Πολιτεία δεν φροντίζει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και υποστήριξης, των ατόμων αυτών.

Ως Πα.Σ.Πα. Μακεδονίας – Θράκης μαζί με την βοήθεια και την συνεργασία άλλων οργανώσεων και φορέων έχουμε υψώσει το ανάστημά μας ενάντια στις ανισότητες, τις διακρίσεις και στις προσπάθειες καταπάτησης των δικαιωμάτων μας, έχοντας ως γνώμονα την κοινωνική ενσωμάτωση και αξιοπρέπεια, την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, αλλά και τον σεβασμό στις ανάγκες των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Η ενίσχυση των Κέντρων – Μονάδων Αποκατάστασης στην Βόρεια Ελλάδα και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την χώρα, αλλά και ευρύτερα η βελτίωση – ενδυνάμωση του χώρου της υγείας, ιδιαίτερα τώρα που η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε επιτακτικά τις ελλείψεις στον τομέα αυτό, η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού, η ενίσχυση κάθε ευπαθούς ομάδας η ατόμου που έχει ανάγκη, η απρόσκοπτη διασφάλιση της προσβασιμότητας, η άρση των περιορισμών για την κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις στον δημόσιο βίο, είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των ζητημάτων για τα οποία μαχόμαστε…ως Σύλλογος!!

Το κεντρικό μήνυμα λοιπόν της σημερινής ημέρας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το γεγονός ότι τα άτομα με παραπληγίες και τετραπληγίες θα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της αντιμετώπισης του «Κορονοϊού» και όχι μόνο, διασφαλίζοντας την ισότιμη και ασφαλή πρόσβασή τους στην υγειονομική φροντίδα, χωρίς διακρίσεις.

Παράλληλα, μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών εργαλείων για την ενίσχυση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πληγεί από τον Covid-19, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια και, προγράμματα ανάκαμψης για τα άτομα με παραπληγίες και τετραπληγίες.

Τέλος, ευελπιστούμε σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό που θα αφορά τον χώρο της αναπηρίας, μέσω της κινητοποίησης και συμπόρευσης όλων των “θεσμών” του Κράτους, υιοθετώντας πρακτικές και συμπεριφορές ευρωπαϊκών κρατών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια και όχι μόνο…

Μένουμε ασφαλείς… Μένουμε υγιείς… Ο Αγώνας της Αναπηρίας μας αφορά όλους… ΒΑΔΙΖΕΙΣ μαζί μας;

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο