Φτάσε όπου δεν μπορείς…

Με το βλέμμα στο μέλλον… ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο Nikopolis.

 

Την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, όπου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που αφορά τις Κακώσεις (E.S.C.I.F.), εστίασαν σε θέματα που σχετίζονται με τον χώρο της κινητικής αναπηρίας, ανοίγοντας νέους διαλόγους… σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με αυξημένες απαιτήσεις.

 

Στο συνέδριο, που αποτέλεσε μία πραγματική γιορτή, έδωσαν το παρών σύνεδροι από το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από γόνιμες εισηγήσεις και εποικοδομητικές ομιλίες για τρέχοντα ζητήματα αναπηρίας (λ.χ. ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού στην Ελλάδα και το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας του στην Ευρώπη, ο προσβάσιμος τουρισμός, καθώς και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων στην καθημερινή διαβίωση των ΑμεΑ, κ.α.).

 

Το ξεκίνημα δόθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γεώργιο Αυγουστίδη και την Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας κα. Mirjam Kanalec, οι οποίοι καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους και τους επίσημους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα να κηρύσσει την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου.

 

Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί ότι σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου, ο Υποστράτηγος Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κων/νος Δαδούδης, ο Προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας \ Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΜΕ Θεσσαλονίκης κα. Μαρία Καραμήτρου, ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑ.Σ.ΠΑ. Αθηνών κ. Γεώργιος Χρηστάκης, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο.  

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν και κατά κοινή ομολογία, οι εισηγήσεις που έλαβαν χώρα ήταν άκρως επίκαιρες και ενδιαφέρουσες, ενώ ιδιαίτερη μνεία χρίζει και το δημιουργικό ερέθισμα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των ομιλιών των κκ κ. Ανδρέα Γεβρεξούδη και Πέτρο Βαρσαμή αντίστοιχα, οι οποίοι «ξεδίπλωσαν» τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού, υπό το φάσμα λειτουργίας του μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

 

Οι επιστημονικοί μάλιστα διάλογοι που αναπτύχθηκαν συνηγορούν στο γεγονός ότι η συμβολή του Συνεδρίου υπήρξε καταλυτική στην αναβάθμιση γνώσεων, καθώς και στη θεσμοθέτηση πλαισίου προτάσεων, με στόχο να συμβαδίσουν οι ταχύτατες εξελίξεις των επιστημών και της τεχνολογίας, με την δυνατότητα συνεργασίας, στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. 

 

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑ.Σ.ΠΑ. Μακεδονίας – Θράκης, αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους τους συμμετέχοντες – άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια (οι οποίοι επισκέφτηκαν την χώρα μας από διάφορες χώρες της γηραιάς ηπείρου), όπως επίσης και τους έγκριτους ομιλητές που τίμησαν με την παρουσία τους το κάλεσμα του Παραρτήματος, συμβάλλοντας ο καθένας ξεχωριστά και με τον δικό του τρόπο στον επιστημονικό διάλογο, καθώς και στην υποστήριξη δράσεων εμπέδωσης μιας νέας κουλτούρας, απέναντι στα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια βαριά μορφή κινητικής αναπηρίας.

 

Παράλληλα, θερμές ευχαριστίες για την ανιδιοτελή προσφορά και την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες και τις ενέργειες του Συλλόγου των χορηγών που στήριξαν οικονομικά την εν λόγω εκδήλωση και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επιτυχή διεξαγωγή της, δικαιώνοντας τις προσδοκίες μας για μία από τις σημαντικότερες και πρωτοποριακές δράσεις στον ευρύτερο χώρο της κινητικής αναπηρίας στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

 

·         Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)

·         Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

·         Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)

·         ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας Θεσσαλονίκης)

·         ΑΡΜΟΝΙΑ (Κέντρο Αποκατάστασης)

·         BrainBox

·         MAVROGENIS Coloplast

·         MYTILINEOS

·         ΟΛΘ

·         ORTHOSTATISI

·         ORTHOSTATICAL

 

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Υποστηριχτές του Συνεδρίου, οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία του, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας:

 

Πιο αναλυτικά:

·        
Υπουργείο
Εθνικής Άμυνας – Γ΄ Σώμα Στρατού,

·        
Υπουργείο
Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας – Θράκης,

·        
Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης,

·        
ΟΑΣΘ,

·        
Ελληνικός
Ερυθρός Σταυρός – Τμήμα Θεσσαλονίκης,

·        
Τον
κ. Ευάγγελο Χρυσάφη, Νομικό Σύμβουλο της εταιρείας
MYTILINEOS Α.Ε.,

·        
Γραφείο
Θεσσαλονίκης του Ευρωβουλευτή Θεόδωρου Ζαγοράκη και ιδιαίτερα τον κ. Γεώργιο
Μπακιρτζή, καθώς και τον κ. Τρικαλιάρη Ιωακείμ και την εταιρεία του κ. Μπίσκα
για την βοήθειά του στις εκτυπώσεις,

·        
Τμήμα
Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και
Αποκατάστασης,

·        
Την
Διευθύντρια της Τροχαίας Θεσσαλονίκης κα. Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου,

·        
Τον
Υποστράτηγο Π.Σ. Συντονιστή Επιχειρήσεων Κεν. Μακεδονίας & Θράκης με έδρα
την Θεσσαλονίκη, κ. Δημήτριο Καρασαβίδη,

·        
Την
Ευρωβουλευτή κ. Μαρία Σπυράκη για την διαδικτυακή συμμετοχή της στις εργασίες
του Συνεδρίου,

·        
Το
ξενοδοχείο
Nikopolis για την φιλοξενία του,

·        
Την
εταιρεία
MK Premium και συγκεκριμένα
την κα. Μακροκάνη Ελένη, καθώς και την κα. Αλεξάνδρα Φαρδή 

·        
Τους
τεχνικούς και τους μεταφραστές,

·        
Τον
κ. Νίκο Παυλίδη τον οδηγό,

·        
Τους
μουσικούς κα. Δάφνη Βαλλιανάτου – κ. Τάσο Μαντζάρη,

·        
Τον
φωτογράφο κ. Μιχάλη Κατσέα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Κώστα Καταγά από την Σύρο, συνάδελφος με κάκωση νωτιαίου μυελού – χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου, ο οποίος εμπνεύστηκε και σχεδίασε το λογότυπο και τα δημιουργικά του Συνεδρίου.

 

Ακόμα θερμές ευχαριστίες στην κα. Ελένη Μουμτζή Νάκκα και στον κ. Αντώνιο Κονταξάκη για τον άψογο συντονισμό και την άριστη παρουσίαση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου.

 

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε την κα. Μαρία Σαμολαδά για την παρουσίαση της τελετής έναρξης.

 

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η διοργάνωση του Συνεδρίου τελούσε υπό τις αιγίδες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο