Συνέντευξη του Προέδρου του Πα.Σ.Πα. Μακεδονίας – Θράκης στο Karfitsa.gr

Ο καθημερινός «αγώνας» των ανθρώπων με αναπηρία στους… δρόμους 2017

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, δρόμος που είχε δημιουργηθεί για άτομα με προβλήματα όρασης εμποδίζεται λόγω… έργου. Ειδικότερα, όταν το έργο ολοκληρώθηκε, το σημείο δεν αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει ο οδηγός όδευσης τυφλών τη χρηστικότητα του. Τέτοια σημεία έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες τοποθεσίες της πόλης. Ο κ. Γεώργιος Αυγουστίδης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών του Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης μίλησε στο Karfitsa.gr για το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι «οι υπηρεσίες ή ο εκάστοτε αρμόδιος, δεν σέβονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες», προσθέτοντας ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αλλά δεν έχει φτάσει στο επίπεδο κατά το οποίο ένα άτομο με αναπηρία, να βγει από το σπίτι του και να νιώθει ασφάλεια στο περιβάλλον και στην κοινωνία. «Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους οδηγούς τυφλών στα πεζοδρόμια», υπογραμμίζει, αλλά «και με την έλλειψη των φαναριών που θα μπορούσαν να δίνουν την δυνατότητα σε έναν μη βλέποντα, να περάσει με ασφάλεια το δρόμο».

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία

Τα άτομα με αναπηρία καθημερινά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πόλη. Όπως επισημαίνει ο κ. Αυγουστίδης «μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργούν τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, οι κακοτεχνίες σε ράμπες ή η μη πρόβλεψή τους. Επίσης, μπορεί από τη μία μεριά κάποιο άτομο να μπορεί να ανέβει στο πεζοδρόμιο και από την άλλη να έχει απόσταση αυτό από τον δρόμο, να μην έχει, δηλαδή, ράμπα και με τον τρόπο αυτόν να αναιρεί το λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκε. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οδηγοί τυφλών καταλήγουν σε κολώνες ή σε περίπτερα. Υπάρχουν κακοτεχνίες», τονίζει ο πρόεδρος του Παραρτήματος, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «παλιότερα η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Δεν υπήρχε πρόσβαση στα πεζοδρόμια ή σε καταστήματα. Δεν έχει ομαλοποιηθεί στο 100% αυτή η κατάσταση, αλλά έχει βελτιωθεί. Επίσης, δεν υπήρχαν πουθενά δημόσιες τουαλέτες για άτομα με αναπηρία. Πλέον, στην παραλία υπάρχουν δύο τέτοιες δημόσιες τουαλέτες».

Ποιος φέρει την… ευθύνη;

«Όταν ο μηχανικός που έχει χαλάσει τον οδηγό όδευσης τυφλών για να κάνει ένα έργο, δεν τον επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση, γίνεται παρέμβαση στον εκάστοτε δήμαρχο και αρμόδιο αντιδήμαρχο, οι οποίοι λύνουν τα προβλήματα… που δημιουργούν άλλοι. Τις ευθύνες τις αποδίδω στον εργολάβο ή στον μηχανικό κάποιου έργου το οποίο έγινε πάνω σε άλλο που έχει κατασκευαστεί για άτομα με αναπηρία. Μέσα στη μελέτη που έκανε, δεν είχε προβλέψει καν αυτά τα άτομα», εξηγεί ο κ. Αυγουστίδης, ο οποίος αποτελεί και μέλος της Επιτροπής Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η κινητική αναπηρία είναι η βαρύτερη αναπηρία»

«Σε όλες τις επιτροπές θα πρέπει να συμμετέχει ένα άτομο με αναπηρία», υπογραμμίζει ο κ. Αυγουστίδης (βλ πάνω φωτογραφία) «Δεν γίνεται για εμάς κάτι, χωρίς να είμαστε εμείς, γιατί αποδεδειγμένα έχει γίνει λάθος. Ζητήσαμε από τον δήμαρχο και από όλους τους φορείς, σε όλες τις επιτροπές που δημιουργούνται να υπάρχει ένα άτομο με αναπηρία για να γίνεται το σωστό και υποδεδειγμένο από εμάς τους ίδιους. Η κινητική αναπηρία είναι η βαρύτερη αναπηρία από όλες τις άλλες. Αν υπάρχει τέτοιο άτομο στις επιτροπές θα εκπροσωπούνται και τα υπόλοιπα άτομα που έχουν οποιαδήποτε αναπηρία», καταλήγει.

Χρ. Καράπα

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο