Σειρά επισκέψεων σε σχολικές δομές, αλλά και στο Γ. Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της μαθητικής και επιστημονικής κοινότητας, αναφορικά με ζητήματα αναπηρίας, το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, προγραμμάτισε μία σειρά επισκέψεων σε σχολικές δομές, αλλά και στο Γ. Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

 

Στόχος ήταν η προσέγγιση και η ανάδειξη των πτυχών της καθημερινότητας ενός ατόμου που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, η οποία ομολογουμένως μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γύρω από την αποδοχή και την ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

Έγινε ανάλυση των διαφόρων αντιλήψεων που επικρατούν στην κοινωνία μας, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν και τα «μοντέλα» ένταξης των ΑμεΑ, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία, αλλά και ευρύτερα σε δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα και όχι μόνο.

 

Η αρχή έγινε στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Επανομής, όπου ο Σύλλογος εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γ. Αυγουστίδη, τον οποίο υποδέχθηκε ο Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Γιουβαντσιούδης (τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την πρόκληση), σε μια βραδιά όπου το κεντρικό μήνυμα ήταν η καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων απέναντι στα ΑμεΑ.

 

Στην συνέχεια την σκυτάλη ανέλαβαν οι κκ Ανδρέας Γεβρεξούδης και Απόστολος Βαλάρης αντίστοιχα, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρών στην ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Διάλογοι Αγάπης & Αποδοχής», που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η ΑΝΤΗΡΙΔΑ».

 

Στην εκδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ενεργό συμμετοχή μαθητών, εθελοντών και εκπροσώπων φορέων που υλοποιούν δράσεις στήριξης για ΑμεΑ, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος, ανέπτυξαν κατά κύριο λόγο στις ομιλίες τους, τα προβλήματα, αλλά και το πως αλλάζει η ζωή ενός ατόμου που αντιμετωπίζει κινητική αναπηρία μετά από ένα ατύχημα. Τους κκ Α. Γεβρεξούδη και Α. Βαλάρη υποδέχθηκε θερμά η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Γεωργία Δερετζή, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση αυτή.

Ο κύκλος των δράσεων αυτών έκλεισε στο Γυμνάσιο Σοχού, ύστερα από την πρόσκληση του Διευθυντή του σχολείου κ. Ιωαννίδη Παναγιώτη, καθώς και της εγκάρδιας υποδοχής της καθηγήτριας κας. Σταυρούλας Καρυπίδου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά αμφότερους.

 

Ύστερα από την ομιλία του κ. Γ. Αυγουστίδη, ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, γύρω από τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, αλλά και το πως επηρεάζεται ολόκληρος ο οικογενειακός περίγυρος του ατόμου αυτού, προάγοντας το μήνυμα για το πως και κατά πόσο μπορεί να συμβάλλει ο καθένας ξεχωριστά, στην βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ. Επίσης, από την παρουσίαση δεν έλειψε και η επίδειξη του Παραολυμπιακού Αθλήματος Boccia, το οποίο οι μαθητές βρήκαν αρκετά ενδιαφέρον.

 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε, ότι η ισάξια και ισότιμη ένταξη των ατόμων με κινητικές αναπηρίες και των οικογενειών τους στην κοινωνία, ξεκινάει και βασίζεται κατά κύριο λόγο στον ρόλο που διαδραματίζει η σχολική κοινότητα, η οποία αποτελεί προέκταση της ίδια της κοινωνίας στην οποία διαβιούμε όλοι μας. Η σωστή εκπαίδευση λοιπόν, συνιστά την βασική παράμετρο (που είναι μέρος ενός συνδετικού κρίκου) στην προσπάθεια αυτή.

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο