Λειτουργία σημείων αναφοράς για τα άτομα με αναπηρίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στα γραφεία της Περιφέρειας Κ.Μ. την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρόεδρου του Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών και εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας κ. Γεώργιου Αυγουστίδη, με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Χρήστο Μήττα και την Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Π.Κ.Μ.) κα. Άννα Τομπουλίδου. Η κα. Τομπουλίδου είναι η υπεύθυνη των σημείων αναφοράς για την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για θέματα και ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, καθώς και τις οικογένειές τους. Από την πλευρά του ο κ. Αυγουστίδης τόνισε την αναγκαιότητα για απρόσκοπτη συμμετοχή των ατόμων αυτών σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, με σκοπό την εν δυνάμει ομαλή ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

 

Παράλληλα, ο κ. Αυγουστίδης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την υποχρεωτικότητα της ύπαρξης προσβάσιμων δομών που αφορούν την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, καθώς και την ίδια τους την κατοικία, ενώ έμφαση δόθηκε στο θέμα της ανεμπόδιστης και ασφαλούς μετακίνησης των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

 

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η σύμπραξη και η συνεργασία όλων θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κάμπτοντας έτσι προβλήματα και αγκυλώσεις χρόνων, με στόχο να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» που δημιουργούν πολλές φορές τα στενά όρια της αναπηρίας, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να συμβαδίσει με τη σύμβαση που έχει ορίσει ο ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρίες και η οποία αποτελεί από το 2012 ψηφισμένο νόμο του ελληνικού κράτους.

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο