Ενημέρωση Συλλόγου Παραπληγικών αναφορικά με διαδικτυακές και τηλεφωνικές απάτες

Καθημερινά έχουν γίνει πλέον τα φαινόμενα με τις διαδικτυακές και τηλεφωνικές απάτες, όπου έχουν αναπτυχθεί νέοι μέθοδοι εξαπάτησης με πολλές εκφάνσεις.

 

Παραπλανητικά email με ιστότοπους που μοιάζουν να έχουν σταλεί από τράπεζες ή άλλους Οργανισμούς, εταιρείες courier, αλλά και διαφημίσεις προϊόντων με ελκυστικές τιμές, έχουν γίνει κυριολεκτικά μάστιγα.

 

Οι μέθοδοι είναι κάθε φορά και πιο ευφάνταστοι, περιλαμβάνοντας ψεύτικους συνδέσμους (links) με αληθοφανή χαρακτηριστικά,  οποίοι ζητούν επιβεβαίωση αριθμών τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών, ονόματα, κωδικούς πρόσβασης και κάθε είδους προσωπικές πληροφορίες.

 

Ως ΠΑ.Σ.ΠΑ. Μακεδονίας Θράκης καλούμε τα Μέλη μας να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις που μπορεί να τους ζημιώσουν οικονομικά, ιδιαίτερα μάλιστα σε γιορτινές ημέρες (όπως οι ημέρες του Πάσχα που πλησιάζουν), όπου παρατηρείται έξαρση των φαινομένων αυτών. Θα πρέπει να καταγγέλλονται και να επιδεικνύεται η δέουσα ΠΡΟΣΟΧΉ!

 

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στους επιτήδειους οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την μοναχικότητα και την ανάγκη επικοινωνίας ατόμων με κινητικές αναπηρίες, πείθουν πολλούς (με την επίκληση στο συναίσθημα), να στείλουν χρήματα σε διάφορους λογαριασμούς.

 

Για αυτόν τον λόγο συμβουλεύουμε:

 

·         Να μην απαντάτε σε ύποπτα emails και μηνύματα SMS στα κινητά τηλέφωνα,

·         Να παρατηρείται πάντα τις διευθύνσεις του αποστολέα ενός μηνύματος είτε σε κινητό είτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,

·         Να μην ανοίγετε συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζετε αρχεία που μπορεί να σας βλάψουν.

 

Για τους άνωθεν λόγους, καλούμε και ενημερώνουμε τα Μέλη μας, ότι:

 

·         Ουδέποτε έχουν ζητηθεί στοιχεία τραπεζικών καρτών και e banking, αλλά και προσωπικά στοιχεία (λ.χ. κωδικούς taxisnet) για διεκπεραίωση διαφόρων θεμάτων,

·         Για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με τον Σύλλογο (λ.χ. πληρωμή ετήσιας Συνδρομής), τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και η προστασία προσωπικών δεδομένων,

·         Ιδιαίτερη προσοχή σε απάτες μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς επιτήδειοι προσποιούμενοι ότι καλούν από τον Σύλλογο, προσπαθούν να εξαπατήσουν μέσω διαφόρων εράνων ή λαχειοφόρων αγορών. Ο Σύλλογός μας δεν διενεργεί τέτοιες δράσεις.

·         Για οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά το Παράρτημα ενημερώνεστε με γραπτές ανακοινώσεις ή δια ζώσης επαφές,

·         Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης τηλεφωνήστε άμεσα στην αστυνομία και στην τράπεζα στην οποία διαθέτετε λογαριασμούς ή πιστωτικές κάρτες.

 

Ενημερωνόμαστε, μένουμε προσεκτικοί, υποψιασμένοι και προστατεύουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες από επιτήδειους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη μας.

 

 

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο