Μια διαφορετική εμπειρία έζησαν την περασμένη Κυριακή (13/07/2025) τα Μέλη του Παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, όπου επισκέφτηκαν την περιοχή της Γουμένισσας, με την μακραίωνη οινική παράδοση και όχι μόνο. Η δράση υλοποιήθηκε με την συνεργασία της κας. Όλγας Βουτσικάκη, Τεχ. Γεωπόνος MSc, Μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική Τοπίου» (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής και Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και των οινοποιείων «Αϊδαρίνη» και «Μικρό Κτήμα Τίτου», στο πλαίσιο της ανάδειξης του οινοτουρισμού της περιοχής και της ανάγκης προσβάσιμων υποδομών και υπηρεσιών για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων στον τομέα αυτόν.
Η Γουμένισσα διαθέτει συνολικά έξι εξαιρετικά οινοποιεία που αξίζει κάποιος/α να επισκεφτεί. Δύο από αυτά άνοιξαν την Κυριακή τις πόρτες τους, με διάθεση φιλοξενίας και σεβασμού απέναντι στα άτομα με κινητικές αναπηρίες, προσφέροντας μια βιωματική «περιπλάνηση» στα αρώματα και στις γεύσεις των κρασιών της περιοχής.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους των οινοποιείων, να γνωρίσουν την διαδικασία παραγωγής κρασιού, και να δοκιμάσουν επιλεγμένες γεύσεις και ποικιλίες, με σημαντικότερη για την περιοχή το ΠΟΠ Γουμένισσα (80% Ξινόμαυρο – 20% Νεγκόσκα). Η ζώνη του ΠΟΠ Γουμένισσα (PDO Goumenissa)θεσπίστηκε το 1979 και είναι η μικρότερη από τις 4 ζώνες στις οποίες συμμετέχει η ποικιλία Ξινόμαυρο. Η ποικιλία Νεγκόσκα κάνει τους οίνους κάπως πιο μαλακούς από αυτούς της Νάουσας. Ταυτοχρόνως, ενισχύει τη χρωματική ένταση και τον αλκοολικό τίτλο.
Η χώρα μας διαθέτει τεράστια εμπειρία και ιστορία γύρω από την παρασκευή επώνυμων και ποιοτικών κρασιών, με εξαιρετικούς αμπελώνες και οινοποιεία, τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχα του εξωτερικού.
Στόχος της εργασίας, με επιβλέπουσες την Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας κα Μαρία Παρταλίδου και την Δρ. Ελένη Αθανασιάδου, Αρχιτέκτων τοπίου – Γεωπόνος, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) του Τμήματος Γεωπονίας, ΑΠΘ είναι να μελετηθεί η έννοια του “Επισκέψιμου Οινοποιείου”, μέσα όμως από την σημασία της προσβασιμότητας. Ουσιαστικά, η διερεύνηση των αναγκών και των προοπτικών της υπό μελέτη περιοχής μέσα από το πρίσμα της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας.
Εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι ανάγκες των ατόμων με κινητικά προβλήματα μπορούν να ενσωματωθούν στον (μικρό)σχεδιασμό εγκαταστάσεων (στην περίπτωσή μας οινοποιείων) αλλά παράλληλα προτείνεται (μακρο)σχεδιασμός για οινικές διαδρομές και εμπειρίες. Φιλοδοξία να αποτελέσει αφετηρία προβληματισμού και δράσης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε επίπεδο περιοχής, ενισχύοντας την ισότητα, την κοινωνική ένταξη και τη βιώσιμη οινο – τουριστική ανάπτυξη.
Ο στόχος λοιπόν δεν θα πρέπει να είναι άλλος από την ανάδειξη της χώρας μας σε οινοτουριστικό προορισμό ανά τον κόσμο, «χαράσσοντας νέους δρόμους κρασιού», ανοιχτούς προς όλους και όλες.
No Comments