5η Σεπτεμβρίου: Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού 2017

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού που είναι η 5η Σεπτεμβρίου κάθε έτους το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών ενημερώνει: Το έτος 2016 η Διεθνής Εταιρεία Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) έρχεται να κάνει ένα βήμα παραπάνω με τη θέσπιση και καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού. Η ημέρα που ορίστηκε είναι η 5η του Σεπτέμβρη κάθε έτους. Στόχος της επετείου αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και των φορέων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού.

Οι Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού είναι ένας ευρύτερος όρος ο οποίος αναφέρεται σε νευρολογικές βλάβες του νωτιαίου μυελού μετά από τραυματικά ή παθολογικά αίτια. Ανάλογα με το σημείο της βλάβης μπορούμε να διακρίνουμε ασθενείς με τετραπληγία (βλάβη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και σε ασθενείς με παραπληγία (βλάβη κάτωθεν της αυχενικής μοίρας).

Η αντιμετώπιση του ατόμου με Κάκωση στον νωτιαίο μυελό (ΝΜ) είναι πολυεπίπεδη και απαιτεί την συνεργασία πολλών φορέων αλλά και των ειδικών επαγγελματιών υγείας (ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων , ιατρούς ειδικευμένους στην Φυσική Ιατρική Αποκατάσταση, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές , ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ.).

Το ψυχολογικό φορτίο των ατόμων με κάκωση του ΝΜ είναι τεράστιο. Απαιτείται εκπαίδευση των ατόμων αυτών αλλά και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος  στην διαχείριση της καθημερινότητας, ώστε να εξασφαλίσουν αλλά και να διατηρήσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό απαιτεί διαρκή προσπάθεια στήριξης από το στενό περιβάλλον αλλά και από την πολιτεία.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να είναι απόλυτα εφικτή. Ένας κόσμος φιλόξενος στους ανθρώπους με παραπληγία ή τετραπληγία, είναι επίσης φιλόξενος για κάθε πολίτη και μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη οποιασδήποτε αναπηρίας.

Το 2017 είναι διαθέσιμο ένα ‘Διεθνές Ερωτηματολόγιο για άτομα με ΚΝΜ’ (International SCI Survey) κοινό για όλες τις χώρες, με σκοπό τη συλλογή επίσημων δεδομένων και στατιστικών στοιχείων, που θα χαράξουν την πολιτική της επόμενης ημέρας.

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο