3 Δεκεμβρίου 2022: Σειρά εκπαιδευτικών δράσεων σε δομές προσχολικής αγωγής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης και της αφύπνισης, αναφορικά με την 3η Δεκεμβρίου που είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρίες, αντιπροσωπεία μελών του Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών δράσεων σε δομές της προσχολικής αγωγής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Πρώτος σταθμός αποτέλεσε το 2ο Νηπιαγωγείο Λαγκαδά, όπου οι μικροί λιλιπούτιοι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε οπτική επαφή με άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια, να γνωρίσουν τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ζωής και χρειάζεται σεβασμός και κατανόηση.

Δεύτερος προορισμός αποτέλεσε το 3ο Δημοτικό σχολείο Χαλάστρας. Οι μαθητές σε συνεργασία με τους δασκάλους και τα μέλη του Συλλόγου, συζήτησαν θέματα αναπηρίας, όπου μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις των παιδιών, αναδύθηκαν οι δυνατότητες των ΑμεΑ, βοηθώντας τα να κατανοήσουν καλύτερα την ευθύνη όλων απέναντι στην άρση των αποκλεισμών και των εμποδίων που προκαλούν πολλές φορές τα στενά όρια της αναπηρίας.

 

Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις κινήθηκαν κατά κύριο λόγο σε τρεις βασικούς άξονες. Αρχικά, στην έλλειψη των προσβάσιμων υποδομών που έχει ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω αποκλεισμό των ατόμων με κινητικές και όχι μόνο αναπηρίες, καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της κοινωνίας μας απέναντι στα άτομα αυτά. 

Εκείνο όμως το οποίο τονίστηκε ιδιαίτερα, είναι τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο να αποκτήσει κάποια μορφή αναπηρίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της πρόληψης. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι: «Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν».

 

Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί ότι πραγματοποιήθηκαν και βιωματικές δραστηριότητες, όπως το να μπουν τα ίδια τα παιδιά στη θέση των ΑμεΑ, με σκοπό να συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες στην κίνηση ενός αμαξιδίου, αλλά και η εκμάθηση – επίδειξη του παραολυμπιακού αθλήματος Boccia, συνδέοντας μέσω των δράσεων αυτών την θεωρία με την πράξη… 

Κλείνοντας, τόσο ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Αυγουστίδης όσο και το Μέλος κ. Απόστολος Βαλάρης, δεν θα μπορούσαν να μην ευχαριστήσουν θερμά και από καρδιάς το κάθε παιδί ξεχωριστά, για την αγάπη, την ζεστασιά, τις αμέτρητες ζωγραφιές και το χαμόγελο που εισέπραξαν. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους δασκάλους για την άριστη υποδοχή και φιλοξενία, χάρη στους οποίους πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δράσεις αυτές, που σκοπό έχουν τη διατύπωση μιας θετικής προσέγγισης γύρω από τη αναπηρία στη χώρα μας.        

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο