3 Δεκεμβρίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Είθισται οι ημερομηνίες επέτειοι – ορόσημα να υπάρχουν ως σημείο αναφοράς γεγονότων ή καταστάσεων. Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα αναφοράς στα άτομα με αναπηρία. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την κοινωνία μας, μιας και της δίνει την δυνατότητα να στρέψει λίγο περισσότερο την προσοχή της στα άτομα με αναπηρία. Να αντιληφθεί, ότι λόγω ειδικών συνθηκών, βιώνουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, τόσο τα ίδια τα άτομα, όσο και οι οικογένειές τους. Δυσκολίες εμφανείς, όπως είναι η προσβασιμότητά τους στις κοινωνικές δομές, η ενεργή συμμετοχή στον τομέα της μόρφωσης και η μετέπειτα συμμετοχή στον τομέα της εργασίας, αλλά και δυσκολίες που πολλές φορές δεν μπορεί να συλλάβει ο κοινός νους, όπως είναι ο εγκλεισμός λόγω αδυναμίας μετακίνησης, η εσωστρέφεια λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και η ψυχολογική πίεση που υφίστανται κάποιες φορές ως συνέπεια του αποκλεισμού.

                      

Παράλληλα, είναι μια ξεχωριστή ημέρα και για εμάς τους ίδιους, μιας και μας δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε ότι παρά τις όποιες αντιξοότητες, έχουμε την επιμονή και την ανθεκτικότητα για να τα καταφέρουμε. Αποτελούμε αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας μας και έχουμε δικαιώματα που μας αναλογούν. Αξίζουμε και πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα από το κοινωνικό σύνολο και οφείλουμε στον εαυτό μας να διεκδικήσουμε από την πολιτεία την αναγνώριση και τον σεβασμό της.

                          

Το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό των μελών του, αλλά και όλων των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Πρωταρχικό μέλημα του Συλλόγου είναι η διαρκής επισήμανση προς τους αρμόδιους φορείς, για την ανάγκη αναβάθμισης των υγειονομικών δομών, προωθώντας θέματα που αφορούν την προσβασιμότητα και την γενικότερη κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Καταδικάζουμε τις ανισότητες, τις διακρίσεις και τις αδικίες όπου τις συναντάμε και με συντονισμένες προσπάθειες μαχόμαστε για να τις εξαλείψουμε. Επιδιώκουμε, με οργανωμένες συλλογικές δράσεις, την επί ίσοις όροις, ένταξη των ΑμεΑ στην ευρύτερη κοινωνία.

                   

Με κοινή φωνή αποδεικνύουμε ότι η διαφορετικότητα δεν πρέπει να στέκεται τροχοπέδη, αλλά αν αξιοποιηθεί σωστά θα βελτιωθεί η καθημερινότητά μας και κατ’ επέκταση η καθημερινότητα του συνόλου. Με αυτό τον τρόπο, θα πάψουν τα ΑμεΑ να αποτελούν αντικείμενα περιέργειας ή υποτίμησης ή εκμετάλλευσης και η ξεχωριστή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θα δώσει νόημα στις υπόλοιπες μέρες του έτους.

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο