Συγκίνηση και θαυμασμός στην παρουσίαση συλλογής των ιστορικών τεκμηρίων του Παύλου Μελά

Στην παρουσίαση της πολυτελούς έκδοσης του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, αναφορικά με τη θυσία και την απήχηση που είχε ο θάνατος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, παραβρέθηκε το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, μέσω του Προέδρου του κ. Γεώργιου Αυγουστίδη.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό μια σπάνια συλλογή ιστορικών τεκμηρίων και εγγράφων του ελληνισμού των αρχών του 20ου αιώνα, που μετέτρεψε το Μακεδονικό Ζήτημα σε εθνική υπόθεση, μέσα από την ηρωική θυσία του Παύλου Μελά.

 

Κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς ήταν η κα. Ναταλία Ιωαννίδη, εγγονή του Παύλου Μελά, η οποία μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για την όλη προσπάθεια της ανάδειξης του Τόμου, που έχει τίτλο: «Έθνους Αφύπνιση: ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» και που η ίδια παραχώρησε το αρχειακό υλικό που βρίσκονταν στην κατοχή της, για την επιστημονική ανάδειξη και αξιοποίησή του, σε συνεργασία με ομάδα ιστορικών επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Γούναρης.

 

Μέσα από μοναδικές επιστολές σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής εκείνης, συλλυπητήριων επιστολών, καθώς και ψηφίσματα δήμων, κοινοτήτων και πληθώρας συλλόγων του ελεύθερου και υπόδουλου ελληνισμού, αναδεικνύεται – παρουσιάζεται η συμβολική διάσταση που είχε η θυσία Του στην κοινή γνώμη.

 

Ιδιαίτερη μνεία είχε όμως η συνάντηση του κ. Αυγουστίδη με την κα. Ναταλία Ιωαννίδου, μια εξαίρετη προσωπικότητα, η οποία αξίζει το σεβασμό και τον θαυμασμό όλων μας, διότι χάρη στην κληρονομιά της (μέσω της ευθύνης για την ανάδειξη του πολύτιμου υλικού), προστέθηκε μια ακόμα σελίδα στην ελληνική ιστορία, την οποία και συνεχάρη ο Πρόεδρος του Πα.Σ.Πα. Μακεδονίας – Θράκης.

 

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Αυγουστίδης είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, όπως μεταξύ άλλων με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αντιπεριφερειάρχη κα. Βούλα Πατουλίδου, καθώς και με τον Επίτιμο Αρχηγό Στρατού, τ. Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

 

Το ανεκτίμητο αυτό «έργο» έρχεται να προβάλλει με τον πιο περίτρανο τρόπο σήμερα, πως η Ελλάδα και οι Έλληνες κάτω από δύσκολες συνθήκες και όταν είναι ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα…

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο