Επιμορφωτικές, βιωματικές & εκπαιδευτικές δράσεις… σε συνεργασία με την ΕΝΟΔΙΑ!

Στα πλαίσια του προγράμματος Βιωματικής Εκπαίδευσης που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΕΝΟΔΙΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, συμμετείχε το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.

 

Η εν λόγω δράση έλαβε χώρα το πρωί της 16ης Δεκεμβρίου 2022 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων, με σκοπό την θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση, καθώς και την ενημέρωση των μαθητών της 4ης, 5ης και 6ης Δημοτικού σε θέματα αστικής και κυκλοφοριακής κινητικότητας, αλλά και την ευαισθητοποίησή τους γύρω από ζητήματα αναπηρίας.

 

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα αποτελούνταν από τρεις άξονες. Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για την σωστή χρήση αστικών λεωφορείων (υπήρχε λεωφορείο του Ο.Α.Σ.Θ), τόσο ως επιβάτες, όσο και ως πεζοί. Στην συνέχεια, εκπαιδεύτηκαν στους κανόνες ασφαλής μετακίνησης με ποδήλατο στο ειδικά διαμορφωμένο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που είχε στηθεί στο προαύλιο του σχολείου, καθώς και στην παροχή Πρώτων Βοηθειών στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης μικροτραυματισμών.

 

Το τελευταίο κομμάτι αφορούσε τα άτομα με κινητικές αναπηρίες και όχι μόνο, με τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου κ. Ανδρέα Γεβρεξούδη, να τονίζει τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο στο να αποκτήσει κάποια μορφή αναπηρίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης.

 

Μάλιστα, επισήμανε μεταξύ άλλων, την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύει ο καθένας ξεχωριστά όταν μετακινείται στο δρόμο είτε ως πεζός είτε με ποδήλατο και ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι μικροί μαθητές βρίσκονται σε οχήματα που ο οδηγός δεν τηρεί τους κανόνες οδικής ασφάλειας (έλλειψη προσοχής, χρήση κινητού, τρώει ή πίνει κατά την οδήγηση, οδηγεί επικίνδυνα κ.λ.π.).

 

Ο ΠΑ.Σ.ΠΑ. Μακεδονίας – Θράκης συγχαίρει τον κ. Αθανάσιο Σκορδά για την ιδέα και εκτέλεση της εν λόγω επιμορφωτικής δράσης των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, αλλά και στην ανάπτυξη της εν συναίσθησής τους απέναντι στα ΑμεΑ. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα άτομα της ΕΝΟΔΙΑ(ς) για την πρόσκληση συμμετοχής του Συλλόγου.

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο