Επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο του ατόμου που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο… στο Ετήσιο Συνέδριο της ESCIF στη Σλοβακία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (ESCIF), που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Šamorín (Σαμορίν) της Σλοβακίας, μεταξύ 25 και 28 Μαΐου 2022, με θέμα: «Είμαστε όλοι ίσοι».

 

Στο Συνέδριο, που αποτέλεσε μια πραγματική γιορτή για τον χώρο της αναπηρίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.

 

Διαλέξεις, εργαστήρια, ομιλίες, συναντήσεις, αλλά και πλήθος δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκαν στο αθλητικό συγκρότημα X-Bionic Sphere, με την πρώτη μέρα του Συνεδρίου να λαμβάνουν χώρα οι αφίξεις και η υποδοχή των συνέδρων, όπου κατά κύριο λόγο αναφέρθηκαν εν συντομία οι κύριες δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, με ανταλλαγές απόψεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των χωρών.

 

Στη συνέχεια, οι διοργανωτές ανέδειξαν τα διδάγματα του παρελθόντος αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας, ώστε να διασφαλιστούν από κοινού στην ευρωπαϊκή πολιτική, όλες εκείνες οι αρχές και οι αξίες που θα διασφαλίσουν την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία.


Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι καλεσμένοι ήταν ο Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής της Σλοβακίας Jan Riapoš, ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε τη σημασία του αθλητισμού για την ένταξη των ΑμεΑ στην ενεργό ζωή, καθώς και ο Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας Valeriy Sushkevych, ο οποίος παρουσίασε τον αντίκτυπο του πολέμου στους Ουκρανούς ανάπηρους.

Τις επόμενες ημέρες, η συζήτηση δομήθηκε κατά κύριο λόγο στη βάση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που έχει ξεκινήσει και αποτυπώνει το στόχο της αλληλοϋποστήριξης, μεταξύ των ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού και των νέων ατόμων που καθίστανται ανάπηροι, τονίζοντας τη σημασία της παρακίνησης για τη σωστή αποκατάσταση και την επιστροφή στην ενεργό ζωή.

 

Κλείνοντας, ιδιαίτερη μνεία αποτελεί το γεγονός ότι η χώρα μας αναμένεται να φιλοξενήσει και να διοργανώσει για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο της ESCIF για το 2023, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Πα.Σ.Πα. Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μάλιστα, κατά την παρουσίαση της ανάληψης του Συνεδρίου, τόνισε μεταξύ άλλων την καθοριστική σημασία που έχει για τον χώρο της αναπηρίας στη χώρα μας η διοργάνωση εκδηλώσεων τέτοιου βεληνεκούς, δίνοντας την ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας, επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο του ατόμου που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, εν όψει των κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων. 

 

Ακολούθησε η προβολή ενός βίντεο, αναφορικά με την παρουσίαση της πόλης της Θεσσαλονίκης που θα φιλοξενήσει το Συνέδριο της επόμενης χρονιάς, ενώ μοιράστηκε και ενημερωτικό υλικό στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της εξωστρέφειας που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η συμμετοχή – εκπροσώπηση του Συλλόγου σε ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, διασφαλίζει όχι μόνο την ενημέρωση επί των πιο πρόσφατων ευρωπαϊκών εξελίξεων στον χώρο της αναπηρίας, αλλά και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωσή τους.

 

Κλείνοντας, τόσο ο Πρόεδρος κ. Αυγουστίδης όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος, δεν θα μπορούσαν να μην ευχαριστήσουν θερμά και από καρδιάς το Κέντρο Αποκατάστασης «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και προσωπικά την κα. Βαγιωνά για την αμέριστη και ανιδιοτελή στήριξη και εμπιστοσύνη που δείχνει όλα αυτά τα χρόνια στις προσπάθειες του Συλλόγου. Εξάλλου, χωρίς τη συνδρομή της πολλά από αυτά που έχει πετύχει ο Σύλλογος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα μοιάζανε ουτοπικά. 

 

Θερμές ευχαριστίες ακόμα και στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης για την πολύτιμη βοήθειά τους και την προσφορά των τουριστικών οδηγών που διαμοιράστηκαν σε όλες τις χώρες, καθώς και στον κ. Καταγά, για την επιμέλεια του λογότυπου του Συνεδρίου.  

 

Η συλλογική δράση αποτελεί βίωμα και συνεχή επιδίωξη σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού και στη χώρα μας, ώστε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου… ξεπερνώντας τα όρια… που θέτουν πολλές φορές τα στενά όρια της αναπηρίας!

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο