Ενημερωτική εξόρμηση στον Νομό Ξάνθης πραγματοποίησε ο Πα.Σ.Πα. Μακεδονίας – Θράκης στα πλαίσια των προσπαθειών στήριξης των ΑμεΑ και στην σύσφιξη των σχέσεων με τοπικούς φορείς και όμορους Συλλόγους (27 – 30 Ιουλίου 2022)

Ενημερωτική επίσκεψη στον Νομό Ξάνθης πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών κ. Ανδρέας Γεβρεξούδης, στα πλαίσια γνωστοποίησης του έργου του Συλλόγου μας και εκτός Θεσσαλονίκης, αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων με τοπικούς φορείς και όμορους Συλλόγους του Νομού Ξάνθης.

 

Αρχικώς, επισκέφτηκε την Μητρόπολη Ξάνθης, με αφορμή την ονομαστική εορτή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, όπου του μεταβίβασε τις ευχές του Προέδρου κ. Αυγουστίδη και των μελών του Συλλόγου για υγεία, μακροημέρευση και συνέχιση του αξιόλογου κοινωνικού έργου, τόσο του ιδίου προσωπικώς, όσο και της Μητροπόλεως Ξάνθης εν γένει. Στη συνέχεια, είχε προσωπική συζήτηση με τον Σεβασμιότατο, όπου τον ενημέρωσε για το έργο του Πα.Σ.Πα. (Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης), τις δραστηριότητές του, καθώς και την προσπάθεια στήριξης των μελών του στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, στο μέτρο του δυνατού. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα δρώμενα του Παραρτήματος και παράλληλα εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για της ευπαθείς ομάδες, αναλύοντας το κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως, με επίκεντρο τα παιδιά. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στον αγώνα που κάνανε για να μην κλείσει το Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης, το οποίο εδρεύει στην Χρύσα και το οποίο φιλοξενεί 40 παιδιά ΑμεΑ, κυρίως με νοητική στέρηση.

 

Ακόμα, ο κ. Γεβρεξούδης συναντήθηκε με τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, που το αποτελούν οι: κα. Δήμητρα Κότσαρη (Πρόεδρος), ο κ. Ερσίν Μποζ (Αντιπρόεδρος), ο κ. Μέλανδρος Σακελλάρης (Γραμματέας), η κα. Γλυκερία Νότα (Ταμίας), καθώς και διάφορα μέλη του Συλλόγου. Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, ενώ ακολούθησε μια πρώτη συζήτηση γνωριμίας για τις δραστηριότητες του Σωματείου και του Συλλόγου μας. Αναφέρθηκαν θέματα που αφορούν γενικά το αναπηρικό κίνημα, όπως τα επιδόματα, οι κοινωνικές παροχές, το θέμα του Προσωπικού Βοηθού, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια γενική παρουσίαση του έργου και των δραστηριοτήτων του Πα.Σ.Πα. (Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης). Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Σωματείου κα. Κότσαρη επεσήμανε από την πλευρά της τα θέματα – προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι η προσβασιμότητα, τα γραφεία του Σωματείου, καθώς και οι εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου, όπου υπάρχει δυσκολία εισόδου των ΑμεΑ σε αυτό. Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η θετική εντύπωση που δημιούργησε η αναφορά στην λειτουργία αρκετών ΚΔΑΠ ΑμεΑ, όπως και η λειτουργία ΕΕΕΕΚ στην περιοχή της Γενισέας, καθώς και η λειτουργία του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης με την στήριξη της Μητροπόλεως. Στο τέλος της συνάντησης δόθηκε αμοιβαία υπόσχεση ώστε να υπάρξει εκ νέου μελλοντική επαφή, αλλά και αμοιβαία συνεργασία – στήριξη στον κοινό αγώνα των δύο Συλλόγων.

 

Έχοντας αποκομίσει αρκετές πληροφορίες για τις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποια βαριάς μορφή κινητική αναπηρία στην περιοχή της Ξάνθης, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου μας επισκέφτηκε και τους τοπικούς φορείς της πόλης. Η αρχή έγινε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη. Ο κ. Κουρτίδης ήταν γνώστης των θεμάτων και εκδήλωσε την ένθερμη συμπαράσταση στα ζητήματα των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες και όχι μόνο. Η συνάντηση γνωριμίας διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για μελλοντική συνεργασία. Μετά τον Αντιπεριφερειάρχη σειρά είχε το Δημαρχείο Ξάνθης και ο Δήμαρχος κ. Εμμανουήλ Τσέπελης. Παρά το φόρτο εργασίας του Δημάρχου, ο κ. Γεβρεξούδης έθεσε στον Δήμαρχο τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε το ΔΣ του Σωματείου ΑμεΑ, ενώ ο κ. Τσέπελης δήλωσε από τη μεριά του ότι βρίσκεται κοντά στις ευπαθείς ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν ώστε να είναι προσβάσιμα τα σχολεία του Δήμου Ξάνθης την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς και στην προσπάθεια εγκατάστασης ειδικών WC. Όσο για το θέμα του κολυμβητηρίου δήλωσε ότι είναι στα άμεσα σχέδια του η ομαλή λειτουργία του με στόχο την απρόσκοπτη προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

 

Την τελευταία μέρα της εξόρμησης έγινε μια τυπική επιθεώρηση των χώρων του ΕΕΕΕΚ Γενισέας και του Παραρτήματος Ατόμων με αναπηρία Ξάνθης στην Χρύσα, όπου εκπαιδεύονται παιδιά και ενήλικα ΑμεΑ, στα οποία δίνονται τα κατάλληλα εφόδια και κυρίως η φροντίδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη και τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Τσέπελη Εμμανουήλ, που είχαν ανοιχτές πόρτες και ώτα στα ζητήματα που τους τέθηκαν. Κυρίως όμως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Πρόεδρο κα. Δήμητρα Κότσαρη και το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για την θερμή συνάντηση με τον Γραμματέα του Συλλόγου μας. Προσβλέπουμε σε συνεχή επικοινωνία και μελλοντική συνεργασία με επίκεντρο τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της αναπηρίας στην χώρα μας.

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο