Βραδιά συγκίνησης και νοσταλγίας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του προσβάσιμου Λεωφορείου μεταφοράς ΑμεΑ

Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στον προαύλιο χώρο της ΔΕΘ στη νότια Πύλη, η τέλεση των εγκαινίων του προσβάσιμου Λεωφορείου μεταφοράς ΑμεΑ, ενός οχήματος που αποτελεί πρωτοπορία, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

 

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς κυριάρχησαν έντονα συναισθήματα, καθώς το εν λόγω Λεωφορείο αποτελούσε και αποτελεί ορόσημο (με ιδιαίτερο συμβολισμό) στην ιστορία του Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών και των μελών του.

 

Η παρουσίαση του Λεωφορείου και η πλήρης ανακατασκευή του ξύπνησε μνήμες σε πολλούς παρευρισκόμενους που παραβρέθηκαν εκεί… καθώς η ιστορία του ξεκινάει από το μακρινό 2005… όταν και ανήκε στο Ίδρυμα του Αγίου Παντελεήμων και χρησιμοποιούνταν για ομαδικές μετακινήσεις και εκδρομές του Συλλόγου.

Οι εκδρομές πολλές… οι αναμνήσεις ακόμα περισσότερες, αλλά και τα προβλήματα επίσης πολλά… όπως πολλές ήταν και οι δυσκολίες, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που το Λεωφορείο έμενε κυριολεκτικά στο δρόμο, λόγω των πολλών λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

 

Το 2020 το εν λόγω όχημα αποσύρθηκε με σκοπό να γίνει παλιοσίδερα… και εκεί τα αντανακλαστικά του Προέδρου κ. Αυγουστίδη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν άμεσα. Απευθύνθηκαν στο Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης και με τις άμεσες ενέργειες της κας. Ιωάννας Τακατίνη, το όνειρο… έγινε πραγματικότητα! 

Λόγω παλαιότητας όμως, το συγκεκριμένο Λεωφορείο έχρηζε άμεσης επισκευής και συντήρησης, ώστε να καταστεί ασφαλές και λειτουργικό. Εκείνη τη χρονική στιγμή εμφανίστηκε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας NORTH AEGEAN SLOPS κ. Ηλίας Ορφανίδης, όπου χάρη στην πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά του, συνέβαλλε τα μέγιστα, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το κόστος ανακατασκευής του, συμβάλλοντας έμπρακτα στην προάσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος της απρόσκοπτης μετακίνησης και της ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στη συνέχεια, η εταιρεία EUROBUS service και ο υπεύθυνος κ. Γεώργιος Γρηγοριάδης, καθώς και ο κ. Παναγιώτης Αμαξάς, ανέλαβαν την εξ’ ολοκλήρου αναδιαμόρφωση του οχήματος, η οποία διήρκησε πολλούς μήνες αδιάκοπης εργασίας προκειμένου να μπορέσει να είναι έτοιμο.

 

Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφέρουμε, πως πρόκειται για ένα Λεωφορείο, το μοναδικό στη χώρα μας αυτού του μεγέθους, το οποίο είναι πλήρως προσβάσιμο για αναπηρικά αμαξίδια (8 θέσεις αναπηρικών αμαξιδίων + 17 θέσεων καθήμενων, μάρκας SCANIA).

 

Όπως τόνισε μάλιστα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Πα.Σ.Πα. Μακεδονίας – Θράκης κ. Αυγουστίδης, ο στόχος δεν είναι άλλος από την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των ατόμων – μελών που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια για τη συμμετοχή τους στις ομαδικές κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις του Συλλόγου.

Επίσης, ο κ. Αυγουστίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάζονταν, ώστε να κυκλοφορήσει απρόσκοπτα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Ευελπιστούμε και χρειαζόμαστε την στήριξη όλων των φορέων της πόλης μας και όχι μόνο, κρατικών και μη, καθώς η λειτουργικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι αρκετά δαπανηρή», παράλληλα επεσήμανε στο κλείσιμο της ομιλίας του ότι: «Η διαρκής αναζήτηση βιωματικών δραστηριοτήτων που εμπεριέχουν το στοιχείο της ανακάλυψης αλλά και της εμπειρίας στο “διαφορετικό”, αποτελούν όλα αυτά τα χρόνια την πυξίδα μας, στις προσπάθειές μας για την καλυτέρευση της ποιότητας διαβίωσης των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες και των οικογενειών τους».

 

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστη πλήθος κόσμου, καθώς και πολλά μέλη του Συλλόγου με τις οικογένειές τους, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Αναστάσιος Τζήκας Πρόεδρος ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ, Σταύρος Καλαφάτης Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κατερίνα Νοτοπούλου Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Πάλλας Περιφερειακός Σύμβουλος εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη όμως μνεία αξίζει στο σύντομο χαιρετισμό του κ. Ορφανίδη, ο οποίος αποτελεί τη δημιουργό αιτία του όλου εγχειρήματος και ο οποίος με τη σεμνότητά του και τα ευγενή κίνητρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους, στέλνοντας το μήνυμα ότι μέσα από την προσφορά και την αλληλεγγύη μπορούν να ξεπεραστούν τα «στενά» όρια που θέτει πολλές φορές η αναπηρία.  

 

Την εκδήλωση τίμησαν τέλος με την παρουσία τους και πολλές σημαίνοντες προσωπικότητες. Πιο συγκεκριμένα: ο Πατέρας Δωρόθεος που τέλεσε το μυστήριο, ο κ. Γεώργιος Μπακιρτζής εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Θεόδωρου Ζαγοράκη, η κα. Σπυροπούλου εκπρόσωπος του κ. Καστανίδη Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσοανόπουλος εκπρόσωπος του Γ΄ Σώματος Στρατού, η Υποστράτηγος εν αποστρατεία κα. Γεωργία Σκαρμαλιωράκη, ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία κ. Βασίλειος Τσαφαρίδης, ο κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς Υπεύθυνος της Α.Μ.Κ.Ε. «ΕΝΟΔΙΑ», ο κ. Δημήτριος Στέφου εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Τμήματος Θεσσαλονίκης, ο κ. Γαβριήλ Θυμιούδης Υπεύθυνο της υπηρεσίας ΑμεΑ του ΟΑΣΘ, ο κ. Μιλτιάδης Στόϊκος αρμόδιος για θέματα ΑμεΑ της ΝΔ, η κα. Ιωάννα Τακατίνη πρώην Προϊσταμένη του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, κ.α.

No Comments

Post A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο